Використання земельної ділянки для дитячого будинку або дитячого садка.

Дитячі будинки та дитячі садки повинні мати самостійну земельну ділянку. Дитячі установи, що розміщуються в будівлях іншого призначення, повинні займати ділянку з нормою на одну дитину не менше 25 кв. м. Будівлю розташовують в глибині ділянки, щоб оберегти її від пилу, а також для зменшення шуму.

Ділянка оточують триметровим зеленим кільцем з дерев і кущів. Краще для посадки вибирати такі сорти рослин, які дають приємний запах і створюють гарний колорит. З дерев рекомендується садити липу, ялину, сосну, клен; з чагарників — бузок, жасмин, спіреї (таволга) і ін.

Паркан, що відгороджує ділянку, добре оповити кучерявими рослинами: плющем, диким виноградом, гліцинією, хмелем і т. Д. Крім дерев і чагарників, ділянка повинна бути засіяна важко витоптуваною травою, що оберігає від пилу. Для більшості районів країни хорошим зеленим покровом є суміш з конюшини, тимофіївки, райграса і лугового тонконога.

На земельній ділянці повинен бути фруктовий сад з ягідником (з площею не менше 1 кв. м на дитину), город. Добре ростуть ягідні кущі — смородина, малина, агрус. Слід садити і полуницю. Бажано щоб були вимощені тротуарні доріжки з брущатки, щоб діти не бруднили себе.

Доцільно також влаштувати куточок для тварин і птахів, для того, щоб накрити подібні спорудження добре підійде металочерепиця з полімерним покриттям, це дуже якісний покрівельний матеріал, який здатний витримати великі навантаження і атмосферні явища.

Точно так же, як і будівля дитячого закладу, планування ділянки повинно здійснюватися за принципом групової ізоляції. Можливості повині бути в разі потреби відокремити одну групу дітей від інших. Тому для кожної групи дітей слід мати на ділянці ізольовану площадку, відокремлену від інших густо посадженим чагарником (величиною не менше 75 кв. М, включаючи озеленення). Крім майданчиків для кожної групи, на ділянці виділяється загальний фізкультурний майданчик для ігор та фізкультурних вправ (з площею не менше 2 кв. М на дитину).

У безпосередній близькості від фізкультурного майданчика влаштовується душ на кілька ріжків і фонтан-водойма (з приблизною площею в 16-20 кв. М).

На ділянках, що не мають каналізації, можливо створення вуличної вбиральні на кілька очок з дотриманням всіх гігієнічних вимог (непроникністю і герметичністю вигреба, пристроєм закритої кабіни для вбиральні і т. Д.).

Велике значення в житті дитячого закладу має господарський двір. Він повинен бути відокремлений від решти ділянки, мати самостійний проїзд. На дворі передбачаються наступні споруди: сарай з двома відділеннями (для зберігання палива і сушки білизни), льодовик, овочесховище, пральня (при влаштуванні її поза будівлею дитячого садка).

При відсутності водопроводу на господарському дворі повинен бути виритий колодязь. На віддалі від колодязя не менше, ніж на 20 м, можна розташовувати сміттєву яму. Господарський двір також повинен бути озеленений.