Windows Phone 7 передбачили перемогу над «айфоном» в 2015 році!

Аналітики компанії IHS iSuppli передбачили, що Windows Phone 7, один з головних мобільних аутсайдерів сьогоднішнього дня, до 2015 року зміцніє настільки, що обжене за часткою на ринку IOS і залишить попереду себе лише Android. Зробити ривок компанії Microsoft допоможуть апарати її головного партнера — фінської Nokia, переконані дослідники.

В IHS iSuppli вважають, що через чотири роки ми будемо спостерігати на ринку смартфонів таку картину: найбільшою популярністю у користувачів як і раніше будуть користуватися апарати на Android (частка в 58,1 відсотка), друге місце займе Windows Phone 7, третє дістанеться IOS, ну а інші системи — BlackBerry OS, Bada, Symbian (якщо остання, звичайно, взагалі дотягне до цього часу) та інші — будуть плестися в хвості. Перевага над WP7 IOS буде зовсім незначною — одна десята частка відсотка, але вражає стрибок, який, за розрахунками аналітиків, належить зробити операційній системі Microsoft — зі скромних 1,9 відсотка в 2011 році до вражаючих 16,7 в 2015-му.

Прогноз IHS iSuppli вийшов незабаром після закриття виставки CES і був складений явно під враженням від побаченого. По крайней мере, в коментарі до таблиці з процентними частками старший аналітик компанії Уейн Лем (Wayne Lam) назвав представлений на CES апарат Nokia Lumia 900 на базі WP7 «однією з найбільш гарячих новинок виставки» і порахував, що він «порівняємо з кращими апаратами з табору Android ». «Lumia 900 і її наступниці, — продовжив він, — допоможуть Microsoft повернути собі другу сходинку в рейтингу мобільних ОС в 2015 році».

Треба сказати, що в своїх оцінках Лем був не самотній — чільне видання CNET відгукнулося на анонс Lumia 900 текстом в стилі «ми чекали-чекали-чекали і нарешті дочекалися» і негайно зробило телефон лауреатом власної нагороди «Кращий КЕС».

Зовні Lumia 900 схожий зі смартфоном Lumia 800, який Nokia представила в жовтні. Апаратна начинка у них теж приблизно однакова: 1,4-гігагерцевий процесор, 512 мегабайт оперативної пам’яті і 16 гігабайт внутрішньої. Обидва смартфона працюють під управлінням Windows Phone 7.5. Новий апарат відрізняють від 800 Lumia більшим екраном (4,3 дюйми проти 3,7), наявністю камери на передній панелі, більш ємний акумулятор і підтримка мереж LTE. Є і ще одна відмінність — географічна: Lumia 900 буде продаватися (принаймні, за останніми даними), тільки в США разом з контрактом оператора AT & T. Очікують, що продажі почнуться в березні.

Останній фактор має важливе значення, оскільки відносини з Америкою у Nokia складаються напружено. Поки європейці купують смартфони фінського виробника, а жителі країн третього світу розбирають як гарячі пиріжки недорогі «звичайні» телефони Nokia, американці віддають належне iPhone та апаратам BlackBerry. Звичайно, відсутність міцних позицій в США — не єдина причина кризи, з яким зіткнулася компанія Стівена Ілопа, але продовжувати і далі ігнорувати американський ринок було просто непристойно. Такої ж думки дотримується ще один аналітик IHS iSuppli Френсіс СІДЕК (Francis Sideco). «Представивши Lumia 900, Nokia визнала, що шлях до панування на ринку смартфонів лежить через Північну Америку», — зазначив він.

В цілому, складно не погодитися з доводом про те, що Nokia за допомогою Microsoft вдалося викликати до себе початковий інтерес в Штатах (що, в принципі, не дивно — європеєць легко вгледить в Lumia 900 паралелі з N9 і Lumia 800, в той час як американцеві ці апарати нові і незнайомі — ні один, ні інший в США не поставлявся). Але навіть якщо смартфон буде успішно продаватися — не передчасно вважати, що він один «вивезе» на собі WP7? В IHS iSuppli вірять, що апарати Nokia послужать свого роду запалом, який допоможе «вистрілити» операційній системі. Аналітики порахували, що в 2012 році кожен другий проданий апарат на WP7 буде випущений фінською компанією. У 2013 році частка «віндоузфонов» Nokia зросте до 62 відсотка, а в наступні роки стане падати через те, що підтягнуться інші виробники апаратів на WP7 — в першу чергу HTC і Samsung. Спільними зусиллями вони доведуть частку ОС до 16,7 відсотка в 2015 році.

Треба сказати, що пророкування IHS iSuppli про швидке зростання WP7 в галузевих ЗМІ сприйняли скептично. Виною тому став невдалий прогноз, який аналітики з цієї компанії зробили в минулому. Як єхидно пригадало видання GeekWire, в жовтні 2009 року компанія IHS iSuppli випустила отчетік під гучною назвою «Чутки про смерть Windows Mobile сильно перебільшені». У ньому повідомлялося, що в 2013 році в мобільному світі буде панувати благовіст: найпопулярнішими смартфонами виявляться апарати на Symbian, а друге місце за популярністю дістанеться Windows Mobile. Як ми знаємо сьогодні, цим прогнозом не судилося збутися: WM Microsoft «поховала» в 2010-м, а від Symbian Nokia фактично відхрестилася в 2011 — році.

Озираючись назад з 2012 року, легко зрозуміти, в чому була помилка старого прогнозу — аналітики не розгледіли потенціал IOS і (особливо!) Android — через, що і сіли в калюжу. Заглядати в майбутнє завжди нелегко (тим більше, що цифри продажів апаратів на WP7 поки не розголошуються), але чомусь здається, що нове пророкування складено обачніше. Згідно з ним, частку на ринку WP7 відбере не у Android і не IOS (перша продовжить рости, друга потопчеться на місці і злегка здасть в кінці), а в першу чергу у BlackBerry OS і Symbian. Враховуючи, що RIM переживає не найкращі часи, а на Symbian махнули рукою, такий варіант видається цілком ймовірним.

Лента.ру — Світлана Чистякова